Gura Humorului
Gura Humorului Orasul Gura Humorului a fost inclus în topul celor mai frumoase 30 de orase mici care merită vizitate în Europa. Clasamentul a fost realizat la cererea JATA (Japanese Association of Travel Agents) prin colaborarea a peste 300 de agentii japoneze si promovat de publicatia britanică “The Telegraph”. Scopul urmărit a fost de a orienta turistii străini spre locuri pitoresti, mai putin cunoscute.
Situat în inima Bucovinei, în “Zona mănăstirilor bucovinene”, orașul poate deveni punct de plecare către principalele obiective și bazine etnografice.
Gura Humorului este un oraș liniștit, curat și frumos, înconjurat de înălțimi împădurite. Printr-o bază turistică impresionantă poate oferi vizitatorului multiple oportunități de petrecere a timpului liber, de la obiective istorice, etnografice și de artă medievală, la obiceiuri, tradiții, gastronomie și agrement.
În Gura Humorului vă asteaptă:
Mănăstirea Voroneț si Mănăstirea Humorului care se află la 5 km
Muzeul Obiceiurilor Populare, unic în țară, foarte apreciat de vizitatori pentru modul original de prezentare a calendarului popular
Rezervația naturală “Piatra Pinului”
Complexul de agrement “Ariniș” care pune la dispoziția turiștilor pârtii de schi și bazine de înot, patinuar și piscină acoperită, săli și terenuri de sport cu nocturnă
“Escalada”, un modern parc de aventuri
o ofertă largă de agrement, pentru fiecare anotimp: ciclism, mountain bike, trekking, ATV, alpinism, tiroliană, tir cu arcul, paintball, parapantă, kayak, echitație …
Festivaluri cu traditie la Gura Humorului:
Festivalul International “Toamnă la Voronet” – film documentar, diaporamă si fotografie (organizat fără întrerupere din 1981)
Festivalul “Umor la Gura Humorului” – caricatură si literatură umoristică
Festivalul Festivalurilor în inima Bucovinei – Zilele orasului
Festivalul National “Doină, doină, cântec dulce” – folclor
Festivalul “Barabula de Aur”- concurs de gastronomie bucovineană
“Târgul de Pasti” si “Iarnă bucovineană” – evenimente ample organizate cu ocazia Sărbătorilor Pascale si ale celor de iarnă: Crăciun si Anul Nou
Asezare / Legendă / Evolutie
Gura Humorului este un orășel de munte situat la altitudinea de 490 m în depresiunea intramontană cu același nume, străjuit de Obcina Humorului (N), Obcina Voronețului (S) și Obcina Mare (V).
Este considerat o poartă de intrare în munți, deoarece marchează limita estică a Obcinilor Bucovinei.
Legenda spune că numele localității provine din timpul marii invazii tătare. Apa mare și agitată pe care au găsit-o aici, după ploi abundente, au numit-o “homor” = “repede” în limba turanică. Si astăzi bătrânii preferă denumirea de Homor.
Atestarea documentară datează din 1415 de la ridicarea Mănăstirii Humor și din timpul lui Ștefan cel Mare, prin documentul emis la 26 noiembrie 1490 prin care dăruiește “Seliștea Poiana de la Gura Homorului” Mănăstirii Voroneț. Acum, Voronețul este cartier al orașului!
Sub ocupația austriacă localitatea a înregistrat trepte importante de dezvoltare:
– în 1780 se delimitează ca entitate distinctă
– în 1820 se ridică la rang de târgușor
– în 1880 crește la rang de târg
– în 1893 devine capitală de district
– în 1904 primește statut de oraș
În 2005 orașul este declarat stațiune turistică de interes național.
Vă asteptăm cu informatii detaliate!
LEAVE A COMMENT