Voronet
Voronețul este un ținut mirific, încărcat de istorie, atracții și semnificații. Se desfășoară de-a lungul pârâului cu același nume, până la vărsarea acestuia în Moldova. Este situat la poalele Obcinii Voronețului, la o altitudine de 400-500 m (Vf. Măgura – 816 m). Zona Voroneț face trecerea de la pădurile de foioase la cele de conifere, oferind ochiului multiple nuanțe în funcție de anotimp.
Prima atestare a zonei datează din 1472 prin schitul de lemn de la Voroneț. Pe locul acestuia Ștefan cel Mare a construit mănăstirea de zid Voroneț (1488) al cărui renume a înconjurat mapamondul. O altă atestare este realizată prin documentul emis la 26 noiembrie 1490 de către Ștefan cel Mare prin care oferă Voronețului în dar: “Seliștea Poiana de la Gura Homorului”.
Astăzi Voronețul este cartier al orașului, dar “albastrul de Voroneț” l-a ajutat să devină mult mai cunoscut în toate colțurile lumii.
Voronețul este un loc binecuvântat prin rugăciunile și privegherea Sfântului Daniil Sihastru.
La pas prin Voroneț
Pe malul drept al Pârâului Voroneț se înșiră mai multe culmi care își dau întâlnire la înălțime, pe Obcina Voronețului. Aceasta se desfășoară în linie curbă, îmbrățișând parcă localitatea. Cele mai mari și mai importante sunt: Arșița și Vârful Hodic, cunoscute pentru zmeuriș, Vârful Piciorul Pietros, Ipatia și Plaiul Bătrân. Ele sunt despărțite de mici pârâiașe alimentate de mai multe izvoare cu apă cristalină, rece și bună: Pârâul Varnița, Pârâul Morii și Pârâul Bejenarului.
Spre munte sunt două culmi mari numite Cireșul și Cracul Închis, cunoscute pentru renumitele poienițe cu ghiocei. Dincolo de aceste culmi se poate ajunge în localitățile Slatina și Găinești (atenție, accesul auto este doar pe indicatoare!!!)
Pe malul stâng al Pârâului Voroneț se întind alte culmi: Brusturosu, Maghernița, Secătura și Bucșoița. Cele mai importante pâraie sunt Bordeianu și Maghernița. Destul de cunoscute sunt două mici izvoare ale acestora, cu apă sulfuroasă.
Molidul și bradul acoperă aceste culmi alături de pin, larice, fag, paltin, carpen, ulm și mesteacăn. Printre animalele sălbatice care populează acest ținut sunt: lupul, vulpea, râsul, căprioara, ursul, mistrețul.
În zona Humor-Voroneț se organizează multe evenimente, de la cele artistice și culturale, la cele sportive și de agrement: vânătoare, pescuit, rafting, parapantă, echitație, mountain-bike etc.
Voroncenii s-au adaptat bine și repede la dezvoltarea turistică a zonei. Sunt oameni gospodari, primitori, care au învățat să devină gazde și ghizi. S-au construit multe pensiuni, hoteluri, căruțele s-au transformat în calești care vara au roți, iar iarna șine, bucătăria bucovineană a devenit cunoscută și apreciată. În plus, oamenii sunt buni la sfat și lungi la vorbă. Ei povestesc oaspeților lor despre locuri, evenimente, geografie, istorie și orice altceva care demonstrează că merită vizitată frumoasa zonă a Voronețului, binecuvântată cu frumusețe, liniște, istorie, renume
LEAVE A COMMENT